Skip to main content

Hvad er fægtning?

Fægtning er en kampsport, der involverer to deltagere – kaldet fægtere – der kæmper mod hinanden med fleksible våben. Formålet med fægtning er at opnå point ved at ramme modstanderen på et gyldigt træffelt. Der er en disciplin for hvert våben. Hver med sine egne regler, teknikker og strategi: fleuret, kårde og sabel.

Fleuret

Fleuretten er det letteste våben med en lille, rektangulær klinge. Point tælles, når en fægter rammer modstanderen på torso. Fleuretten er ofte det foretrukne våben for begyndere, da det kræver teknisk dygtighed.

Kårde

Kården har en tungere, trekantet klinge, og i denne disciplin kan man ramme modstanderen hvor som helst på kroppen. Kårde er kendt for sin præcision og minder om realistiske duelsituationer.

Sabel

Sabelen har en kurvet klinge og er det hurtigste af de tre våben. Point opnås ved at ramme modstanderen fra hoften og op. Sablen kræver hurtige reaktioner og taktisk snilde.

Fægtning er ikke blot en fysisk udfordring; det kræver også teknisk kunnen og strategisk intelligens. Det er en sport, der kombinerer fysisk styrke, taktik og elegance, og den er en del af de olympiske lege.

Våbene

Fleuret
Fleuretten har en fleksibelt, rektangulær klinge der er ca. 90cm langt og den vejer ca 500g samlet. Fleuretten har en lille fjeder-kontakt monteret i spidsen. Denne kontakt er forbundet med en ledning der løber gennem klingen tilbage til et meldeapparat, der registrerer touches. Touche opnås ved at stikke på modstanderens torso med en kraft på minimum 500g. På fleuret er eneste gyldige træffelt torsoen.

Fleurettens regler og historie

Reglerne for fleuretfægtning kan synes indviklede. Ideen er, at man skal have angrebsretten for at få point. Angrebsretten vindes ved offensive handlinger eller en parade af modstanderens klinge under modstanderens offensive handling. En offensiv handling er defineret som "en fremadrettet bevægelse med våbnet eller kroppen" Det betyder at kun én af fægterne kan få point (touché) ad gangen. Hvis det sker, at fægterne rammer hinanden samtidig, på det gyldige træffelt, bliver pointet tildelt den der har angrebsretten. De fleste starter med fleuret. Her lærer man de grundlæggende teknikker, som også bruges på de to andre våben. Du lærer at angribe og du lærer de grundlæggende parader. Begge dele kan gøres på mange måder. Samtidig lærer du at forudse din modstanders næste handling - du lærer at "læse din modstander". Fleuretten var fra starten ment som skolevåben. Den blev brugt til at lære unge adelsmænd duellens kunst, så de var forberedte på rigtige kampe.
Kårde
Kårdens trekantede klinge er som fleurettens ca. 90cm lang. Samlet er kården med sine ca. 750g det tungeste af de 3 våben. Ligesom fleuretten har kården en lille fjeder-kontakt monteret i spidsen. Mekanikken på de to våben er næsten identisk. Blot skal man på kården støde med et tryk på 750g. Klingens trekantede form med en rille gennem giver den stor styrke samtidig med at den stadig er fleksibel. Rillen i klingen, ofte fejlagtigt kaldt "blodrillen", bruges til at føre ledningen fra spidsen tilbage til kontaktskålen. Kårdens skål er en smule større end fleurettens, grunden til dette er at hånden også er gyldigt træffelt på kårde. Touche opnås som på fleuret ved at stikke modstanderen, her blot med en kraft på minimum 750g. På kårde er hele kroppen gyldigt træffelt.

Kårdens regler og historie

Kården er det våben der kommer tættest på de oprindelige duelvåben både af udseende og måden at fægte på. Der er således ingen angrebsret, det vil sige at den der rammer får point. Derfor kan begge fægtere også, modsat på fleuret, få point samtidig. Man skal ikke blot ramme modstanderen, man skal samtidig undgå at blive ramt selv. Dette betyder at hastigheden i en kamp på kårde generelt er lidt langsommere end på fleuret eller sabel.
Sabel
Sablen har ca. samme længde; og vægt som fleuretten. Den første ca. 1/3 del af sablens klinge er trekantet, herefter flader den ud således at man har en stabil men meget fleksibel klinge. For at beskytte fingrene mod hug er skålen på sabel en del større end på de andre våben. Touche opnås ved hug eller stik på modstanderens overkrop. På sabel er overkroppen gyldigt træffelt.

Sablens regler og historie

Sablens rødder som ryttervåben har medført at træffeltet er over bæltestedet. Det var ikke fair at skade modstanderens hest. Angrebene bestod derfor hovedsalig af hug over bæltestedet. Dette har hængt fast frem til i dag. Udover hug, er stik også tilladt som på de to andre våben. Sabel er altså både et hug- og stikvåben, modsat kårde og fleuret der kun er stikvåben. Yderligere adskiller sablen sig fra de to andre våben idet et hug eller stik ikke kræver et vist tryk, men derimod blot en berøring af modstanderens gyldige træffelt. Hastigheden i sabelfægtning overgår i dag både den på kårde og fleuret.

Pisten

Kampen foregår på pisten, som er 14 x 2 meter. Herunder ses inddelingen:

  • Meldeapparat:

    Registrerer når fægterne rammer hinanden, og viser med farvede lamper hvem der får touche.

  • Midterlinjen:

    Pistens midtpunkt.

  • En-Garde linjer:
    Her venter fægterne indtil dommeren starter kampen.
  • Advarselslinjer:
    Fægteren ved at der er to meter til baglinjen når advarselslinjen overskrides.
  • Baglinjer:
    Overskrider fægteren baglinjen afbrydes kampen og modstanderen tildeles et touché.
  • Sidelinjer:
    Overskrider fægteren en af sidelinjerne afbrydes kampen og hans modstander rykker to meter frem.
  • Sikkerhedszone:
    Af hensyn til fægterens sikkerhed skal der bag pisten være mindst to meter at undvige på.

Kampen

Ved konkurrencers indledende runder fægtes der til fem touches eller i 3 minutter. Hvis stillingen er uafgjort, fægtes der yderligere et minut eller indtil en af fægterne har sat et touché. I finalerne fægtes der til 15 touches over 3x3 minutter, med 1 minuts pause mellem hver omgang. Kampen ledes af en dommer, hvis primære opgave er at afgør hvem der får touché og at holde styr på disse.


På fleuret og sabel er det op til dommeren med hjælp fra meldeapparatet at afgøre hvem der har retten til et touché. På kårde er der normalt ingen tvivl om hvem der har fået et touche, idet begge fægtere kan ramme samtidig. Dommerens vigtigste opgave er derfor her at holde styr på pointene. Fælles for alle tre våben er at det er dommerens opgave at sikre at FIE's (Federation International d'Escrime - det internationale fægteforbund) regler overholdes - herunder de klassiske fairplay regler.

Af disse regler kan nævnes:

  • At hilse på sin modstander før og efter kampen.
  • Al provokation (fysisk/psykisk) er bandlyst.

Hvor kan man gå til fægtning?

Mange fægteklubber, sportscentre og specialiserede fægtefaciliteter tilbyder træning og konkurrencer for alle aldre og niveauer. Befinder du dig i københavnsområet, så kan du starte hos os i Fægteklubben Trekanten. Du kan også finde en oversigt over tilgængelige muligheder for både børn og voksne i resten af landet, på Dansk Fægte-Forbunds hjemmeside.

Hvor gammel skal man være for at starte fægtning?

Der er ingen fast aldersgrænse for at begynde at fægte. Mange fægteklubber tilbyder træning for børn fra omkring 7-8 år, da de på dette tidspunkt har udviklet den nødvendige koordination og forståelse for sportens regler. Hos os kan man allerede starte på vores familiehold når man er 5 år. For voksne er der ingen øvre aldersgrænse, og mange vælger at starte senere i livet.

Start til fægtning som barn

Fægtning er en sjov og lærerig aktivitet for børn. Træningen inkluderer legende øvelser, der introducerer grundlæggende teknikker og regler, hvilket hjælper børn med at udvikle koordination, balance og mentale færdigheder. Fægtningens sociale element styrker også samarbejde og venskab blandt de unge deltagere, der kan mødes til klubarrangementer og turneringer.

Start til fægtning som voksen

At starte fægtning som voksen er både en udfordring og en berigende oplevelse. Selvom mange begynder i en ung alder, kan fægtning tilpasses alle aldersgrupper, og det er aldrig for sent at starte. Sporten tilbyder en social dimension, hvor du møder ligesindede med samme interesse, og der er rig mulighed for at deltage i klubaktiviteter og turneringer. Fægtning som voksen er en spændende rejse fyldt med læring og udfordringer – både fysisk og mentalt.
Fægteklubben Trekanten

Lyngbyvej 104
2100 København Ø
Danmark

Telefon: +45 39 27 13 13
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.